NAPTÁR  

Figyelem új időpontok! Következő alapképzésünk 2020 április végén indul! A tanfolyamra korlátozott számban még van hely. Bővebb információért kérjük
tovább...
Bowen Alkalmazók számára! 2020 április végén John Wilks, továbbá június végén Georgi Ilchev - BBD kurzusa, ősszel pedig Ron Phelan Állkapocsízületi diszf
tovább...

Gyakori kérdések

Mi a Bowen technika?

A Bowen technika a testi feszültségeket egyensúlyba hozó módszer, amely előmozdítja az ellazulást, mozgósítja az éppen szükséges testi folyamatokat, így vitalizál. Szaknyelven szólva egy neuro-muszkuláris, vagy neuro-fasciális reflex technika.

Hogy működik?

A test felületi rétegein elvégzett, a kliens érzékenységéhez igazított fogásokkal, érintésekkel stimulálja a szöveteket, illetve a központi idegrendszert. A Bowen technika alkalmazásával non-invazív módon harmonizálódnak a testi működések.

Milyen betegségeket gyógyít a Bowen?

A Bowen technikával nem gyógyítunk, és nem kezelünk betegségeket.

Meggyógyulok a Bowentől?
Meggyógyít(hat)ja a Bowen a(z) …….. bajomat, betegségemet?

Csatlakozva az előző gondolathoz, hogy a Bowen technikával nem gyógyítunk, és nem kezelünk betegségeket hozzátennénk, hogy a testi, és lelki működések komplexitását figyelembe véve, tapasztalati alapon semmilyen segítő szándékú beavatkozásra – legyen az ún. “tényeken alapuló” gyógykezelés, orvosi beavatkozás, műtét, gyógyszeres kezelés, manipulatív eljárás (értsd, kiropraktika, manuál terápia) , fizikoterápia, triggerpont terápia, fascial release, pszichoterápia, fitoterápia, kínai orvoslás, ayurvédikus orvoslás, gyógymasszázs, és egyéb masszázs fajták, frissítő masszázs, lélekgyógyászat, vagy sámánista rituálé etc. – nem lehet, és épp ennek jól felfogott tudatában úgy gondoljuk, hogy tilos bármilyen olyan irányú kijelentést tenni, amely valamely formában gyógyítási ígéretet közvetít.

Árthat e nekem a Bowen technika?

Bowen technika alkalmazásának, néhány igen speciális helyzetet figyelembe véve, gyakorlatilag nincsenek kontraindikációi/ellenjavallatai, és mellékhatásai. 

A Bowen technika alkalmazásának általános hatásai vannak, melybe a test és lélek önregenerációs mechanizmusait ismerve, beleértendő a rövid idejű átmeneti állapotrosszabbodás is.

Lehet e fogyni a Bowen technikától?

A Bowen technika nem kifejezetten a testsúly csökkentésére irányuló módszer. Mivel a Bowen alkalmazások mentén a testi működések és így anyagcsere is javul, így függően a kiindulási állapottól, több esetben tapasztaltunk súlycsökkenést, illetve súlygyarapodást. A túlsúly kialakulásában sok faktor játszik szerepet, melyek között vannak táplálkozási és testmozgással kapcsolatos szempontok, de ugyanúgy lehetnek orvosi aspektusai is, ha hormonális rendellenességekre, vagy a cukorbetegségre gondolunk. 

Mi az a “Feedback ” hurok?

A feedback angol szó, magyarul visszacsatolást jelent. A Bowen technikában ez alatt azt értjük, amikor az elvégzett fogás hatására a központi idegrendszer újraértékeli az adott fogás mentén érzetbe került területtel, területekkel való viszonyát. Bővebben lásd itt.

Milyen káros hatása lehet a kezelésnek?

A kezelésnek nincs ismert káros hatása, vagy mellékhatása.

A Bowen technikát gyorsan meg lehet tanulni? 

A technika fogásait viszonylag gyorsan meg lehet tanulni. Megfelelően kivitelezni és alkalmazni azonban hosszabb időbe telik.

Ez is “gyorstalpaló” ami néhány hétvégén megtanulható?

A Bowen technikát nem lehet néhány hétvége alatt elsajátítani. Bár a fogások látszatra könnyűnek tűnnek, és képzések alatt viszonylag gyorsan elsajátíthatóak, alkalmazásuk és tökéletes kivitelezésük azonban évek gyakorlati használata, és tapasztalata mentén kristályosodik ki. 

Szükséges egészségügyi háttérképzettség a Bowen tanulásához?

A Bowen technika megtanulásához nincs szükség egészségügyi háttérképzettségre, sőt néhány egyéni esetben ez hátráltathatja is a tanulmányokat. A bizonyítvány és a diploma szerzés feltételeit azonban mindenképpen szükséges itt elolvasni, hogy a kérdésre kielégítő legyen a válasz.

Én nem akarom az “egész” Bowen-t megtanulni, mert csak a családomat, környezetemet szeretném kezelni…

Ez a gondolatmenet több szempontból is megkérdőjelezendő:

  1. Lásd a “gyorstalpaló” Bowen kérdéskört.
  2. A család privát szféra, amelyen belül sajátos pszicho-dinamikai rendszer uralkodik. Ez sajnos igen sok esetben nem teremti meg az együttműködéshez szükséges feltételeket még akkor sem, ha a tanulni szándékozót a legjobb segítő szándék is vezérli.